Som nöje kalle  

Spelmusik

Den sortens musik som spelas i dator- och tv-spel kan ta upplevelsen till nästa nivå. Det är förstås viktigt med bra utrustning också. Det kan till exempel göra skillnad om du köper en gamingmus istället för att använda datorns vanliga mus när du spelar. Men med det sagt är det hög tid för oss att prata lite mer om spelmusik.

Spelmusikens historia

Redan på 1970-talet förstod man att rätt musik till spelet kan vara en bidragande faktor till ett spels popularitet och för att spelaren ska få en häftig upplevelse av spelet. Det var i samband med arkadspel som man började ta fram särskild musik för olika spel. Musiken som spelades från dessa arkadspel är något som etsat sig fast i många och är en stor del av deras barndom. Men på den här tiden var det inte musiker som skapade spelmusiken. Det var faktiskt programmerarna för spelen som skapade musiken.

I samband med att hemdatorn lanserades på 1980-talet fick musikerna större möjligheter att kunna skapa musik till dator- och tv-spel. Några exempel på kända datorspelskompositörer som slog igenom på 80-talet är Rob Hubbard, Martin Galway, Jeroen Tel och Reyn Ouwehand. Men den allra kändaste kompositören är Koji Kondo som stod bakom musiken till spelkonsolen Nintendo Entertainment System, till exempel till spelen The legend of Zelda och Super Mario Bros.

Om vi hoppar vidare in i 1990-talet och 00-talet så skapades spelmusiken även för CD-skivor och senare på 00-talet i MP3-format. Det gjorde att man kunde lyssna på spelmusik även under tiden man inte spelade.

Om spelmusik

Nu när du har fått lära dig mer om spelmusikens historia är det hög tid för oss att berätta lite mer om spelmusiken i sig. Den äldre sortens spelmusik kallas för bitpop och producerades för att få plats på ett chip. Oftast består spelmusik av instrumental musik som spelas i bakgrunden av spelet. Instrumental musik är musik som enbart komponerats med instrument och har inte har någon sång. Däremot kan man idag ha musik med sång när man lanserar speltrailers. Spelmusik förekommer både i tv-spel och i datorspel men även som vi nämnde tidigare i arkadspel.

Musik i spel används för att vara en del av berättandet. Precis som på film kan musiken ändras beroende på vad man vill berätta. Till exempel så kan det vara en sorts musik när det är action och annan sorts musik som ledmotiv till spelet.

Känd spelmusik

Oavsett om du är en gamer eller inte så kan mer eller mindre alla människor nynna eller känna igen ledmotivet till Super Mario. Super Mario är med andra ord en av de mest lyckade och kända spellåtarna som finns i världen. Några andra exempel på spel som har fått extra uppmärksamhet på grund av sin musik är Grand Theft Auto och Final Fantasy.

Ett annat exempel på lyckad spelmusik är musiken som togs fram i samband med lanseringen av Guitar Hero och Rock Band där spelaren spelar gitarr eller andra instrument till redan kända låtar. Det gjorde att försäljningen av musiken som förekom i spelen ökade rejält.